2022 was een ronduit slecht beursjaar, maar miljardairs hebben daar weinig van mee gekregen. Terwijl de S&P 500 in 2022 met 19,5 procent daalde en de AEX-index 14 procent prijsgaf, steeg het vermogen van miljardairs vorig jaar met 9 procent. Dat blijkt uit een onderzoek van de Zwitserse zakenbank UBS.

Het totale vermogen van deze groep kwam uit op naar schatting 12.000 miljard dollar, omgerekend 11.000 miljard euro.

Opvallend was ook dat 2022 het eerste jaar was waarin erfgenamen die sinds afgelopen jaar tot de rijksten ter wereld zijn gaan behoren, meer rijkdom hebben vergaard dan nieuwe ‘selfmade’ miljardairs.

Volgens de zakenbank duidt dat erop dat de overdracht van familiefortuinen een steeds grotere rol speelt in de verdeling van rijkdom. Van de 137 mensen die vorig jaar miljardair werden, erfden er 53 fortuinen van in totaal 151 miljard dollar.

De overige 84 nieuwe miljardairs hebben hun vermogen helemaal zelf verdiend. Hoewel deze groep dus groter is, hebben zij een aanzienlijk lager bedrag erbij gekregen: 141 miljard dollar verzameld.

Dit was nog nooit eerder gebeurd in de negen jaar waarin UBS bijhoudt hoe de fortuinen van de allerrijksten op aarde zijn verdeeld.

Er ligt nog voor zo'n 4.800 miljard euro aan erfenissen te wachten in de komende twintig jaar

Het totaal aantal miljardairs steeg vorig jaar wereldwijd met 7 procent tot 2.544. Volgens UBS, dat zaken doet met ongeveer de helft van alle miljardairs in de wereld, zullen in de komende twintig tot dertig jaar meer dan duizend miljardairs vermogen nalaten aan hun erfgenamen.

Er valt in totaal ongeveer 4.800 miljard euro te verdelen. "Deze grote vermogensoverdracht werd al lang verwacht, maar is nu in gang gezet en raakt in een stroomversnelling", zo meldt de zakenbank in het rapport.

In de afgelopen decennia werden veel ondernemers schatrijk, mede door door de hausse in de technologiesector. Zij profiteerden vaak ook van de rugwind op de financiële markten, stijgende vastgoedprijzen en de groei van opkomende markten. Nu veel oprichters van bedrijven ouder worden, wordt hun rijkdom doorgeven aan de volgende generatie, aldus UBS.

UBS ziet dat het ook miljardairs met industriële bedrijven voor de wind gaat. Zij zullen volgens de bank waarschijnlijk de komende tijd profiteren van de energietransitie en hogere uitgaven aan militair materieel in diverse landen.

Tot slot meldt het rapport dat ongeveer de helft van de miljardairs in Europa, het Midden-Oosten en Afrika van plan is om meer te beleggen in obligaties uit ontwikkelde landen. Iets minder dan de helft (46 procent) is van plan de blootstelling aan hedgefondsen te vergroten.

LEES OOK: Deze 15 miljardairs zagen hun vermogen het meest krimpen in 2022: Mark Zuckerberg is de grootste verliezer